Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szerző

2009.09.03

A Twilight saga könyveit Stephenie Meyer írta.

Ebben a menüpontban róla és a Twilight sagáról olvashattok, valamint, hogy hogyan jutott eszébe az Alkonyat.

 

Névjegy:

 

Név: Stephenie Meyer

Született: 1973 .december 24.

                 Hartford, Cunnecticut, Egyesült Államok

Nemzetiség: amerikai

Férje: Christiaan Meyer

 

Jellemző műfajok: fantasy, ifjúsági irodalom

Alkotóévei: 2005-

Első műve: Twilight (Alkonyat)

Fontosabb művei: Twilight saga

Hatottak rá: Orson Scott Card, Jane Austen, William Shakespeare, Maeve Binchy, Bronte nővérek, Daphne du Maurier, Lucy Maud Montgomery, Louisa Matt Alcott, Eva Ibbotson, William Goldman, Douglas Adams, Janet Evanovich

 

1. Az Alkonyat leszáll

Az Alkonyat ötlete álmában fogant meg, egész pontosan 2003 június 2-án. Álmában egy halandó lányt látott, aki egy vámpír fiúval beszélgetett egy mezőn. A vámpír szerelmes volt a lányba, de ugyanakkor mérhetetlenül kívánta annak vérét is. Miután felébredt, úszó edzésre vitte fiait, és amíg rájuk várakozott, addig aprólékosan megírta álmának történéseit, később ez lett az Alkonyat (egyik leghíresebb) 13. fejezete. Szinte minden napját a számítógép előtt töltötte és írt. Éjjeli szekrényére jegyzetfüzetet és ceruzát készített ki. Amikor éjjel vagy reggel felébredt és álmában olyan dolgot látott ami a könyv hasznára válhat, akkor rögtön leírta. Azelőtt soha nem írt semmit, de onnantól, hogy papírra vetette a 13-as fejezetet, csupán három hónapjába telt, míg elkészült a teljes könyvvel, és neki kezdett az Epilógusok írásának is. Rengeteget készített belőlük így nyilvánvalóvá vált számára, hogy a történetnek még koránt sincs vége.

Miután elkészült, megmutatta húgának, Emilynek. Miután elolvasta azt ajánlotta neki, hogy mindenképpen próbálja meg kiadatni. Könyvét több kiadónak is elküldte, akik vagy figyelemre sem méltatták vagy sajnálkozó levélben közölték vele, hogy könyve nem vág a profiljukba. Ekkor majdnem feladta, de még tett egy kísérletet: feliratkozott a WritersMarket.com-ra, ahol kikeresett több kisebb kiadót és Irodalmi Ügynökséget. (Ezeket az ügynökségeket úgy kell elképzelni, mint mondjuk az ingatlan piacon. Az ügynök azon munkálkodik, hogy az adott terméket minél több helyen bemutassa szakértő véleményével, és az ajánlati árakat is feljebb nyomja - a szerk.) 15 helyre küldte el bemutatkozó és érdeklődő levelét, 7-8 helyről küldtek nemleges választ vissza. Az írónő azokat is megtartotta emlékbe. Stephenie Meyer legnagyobb örömére végül a Writers House levélben kérte meg küldje el az első három fejezetet nekik. Aztán kérték küldje el az egész könyvet, mert esetleg érdekelné őket. Egy hónap múlva a Writers House egyik munkatársa, Jodi Reamer felhívta telefonon és közölte vele, hogy szívesen elvállalná az ügynöki munkát. Két hétig dolgoztak még a könyvön, hogy olyan formába hozzák, ami elnyerheti a kiadók tetszését. Először is a címet kellett megváltoztatni. Eredetileg Forks volt a könyv címe, de ezt nem találták elég jónak, így az Alkonyatot választották helyette. Miután végeztek a munkával 9 kiadónak küldték el a könyvet és vártak. Nem kellett sokáig várakozniuk, a Little, Brown and Company Kiadó egyik vezetője egy belföldi repülőút alatt olvasta végig a könyvet és Hálaadás napját követő másnap már elő is állt egy csábító ajánlattal, melyben 750 000 USD értékben le is szerződtek vele további három részt is megrendelve. Ekkor már hat hónap telt el a sorsfordító álom óta.

A Breaking Dawn megjelenését hatalmas várakozás előzte meg, országos megjelenési bulikat tartottak és/vagy már órákkal a könyvesboltok nyitása előtt letáboroztak, hogy az elsők között vehessék át a negyedik részt. Csak az első napon 1,3 millió darabot adtak el. Mind a négy könyv hetekig szerepelt a The New York Times ifjúsági irodalom toplistáján.

Az Alkonyatban játszódó történet, mely a főhősnő Bella elbeszélésben követhetünk figyelemmel, nem mindennapi módon újra meg szerette volna írni, de ezúttal Edward szemén keresztül. Ennek a címe Midnight Sun lett "volna". Valószínűleg meg fog jelenni, annak ellenére, hogy 2008 augusztusában hatalmas botrány kavart a tény, hogy a félig kész könyvet egy ismerőse kiszivárogtatta és feltöltötték azt az internetre. Stephenie Meyer nyilatkozatában kijelentette, hogy mélységesen csalódott, és egyelőre abba hagyja az írást, és inkább a családjával tölt el több időt. Az első, elkészült 12 fejezetet ő maga is feltette honlapjára, és elnézést kért a rajongóktól, hogy csupán a nyers formát olvashatják, és nem a végleges, igényesebb változatot.

Az Alkonyatból filmet is forgattak. A jogokat 2007 elején vásárolta meg a Summit Entertainment, 2008 év elején kezdték meg a forgatást, a bemutató pedig 2008. november 21-én lesz az Egyesült Államokban. Az amerikai Music Television teljes mellbedobással támogatja a filmet és a bemutatóját. A tömeghisztériát nagyon jól mutatja az, hogy a színészeket már a forgatás alatt rendszeresen követték a rajongók, az első rövid jelenet bemutatójának egy szavát sem lehetett érteni az állandó sikoltozás miatt. A filmet többnyire Oregon államban forgatták, nem az "eredeti" helyszíneken. Ha minden igaz 2009. november 20-án jön Amerikában a második rész adaptációja is.

2. A Burok

2008 év elején jelent meg A Burok című könyve (itthon 2008 vége), mely már a felnőtteknek íródott és az eddigiektől eltérően Sci-fi történet. Már születőben van ennek is egy folytatása, de eddig még nem biztos, hogy megjelenik. Ennek a Lélek címet adta egyelőre.

A történet megszületésével kapcsolatban ezt nyilatkozta: "Azt kívánom, bárcsak olyan érdekes lenne a Burok ötletének felmerülése is, mint az Alkonyaté , de az igazság az, hogy akkor épp egy halálosan unalmas autóúton voltunk a gyerekekkel Phoenixből Salt Lake City felé. Semmi más nem volt az úton csak sivatag és tömény csúfság. A gyerekek lefoglalták magukat egy filmmel a hátsó ülésen, míg én teljesen magamra maradva unatkoztam a kormánynál és történeteket meséltem magamnak. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy az egy testbe zárt két - ugyanabba a férfiba szerelmes - lélek ötlete gyökeret eresztett bennem."

3. Érdekességek

Stephenie Meyer kedvenc együttesei: Muse, Blue October, Coldplay és a Linkin Park. Honlapján meghallgathatóak azok a számok is, amelyeket előszeretettel hallgatott a könyvek megírása közben.

Stephenie Meyer honlapján - melyet öccse Seth Morgan szerkeszt - olyan extrák találhatóak, mint például a könyvekből kivágott részek, vagy az utólag érdekesség képpen megkomponált jelenetek párbeszédek. (Például telefon beszélgetések, melyet a könyvben csak az egyik fél oldaláról ismerhettünk meg, megismerhetjük a másik félét is).

Forksot úgy választotta ki az írónő, hogy rákeresett a Google-ön, az Egyesült Államok legesősebb területére.

Edward nevét úgy választotta ki, hogy klasszikus regényekben keresgélt olyan elnevezések után, amelyeket régen a romantikus érzelmekkel kötöttek össze, mára azonban kimentek a divatból.

Bella nevére sokkal tovább tartott rátalálni. Akárhány nevet is talált ki egyiket sem találta elég jónak, így végül azt a nevet választotta, amelyet egy esetleges kislány születésére tartogatott: Isabella.

Más nevek: Rosalie eredetileg Carol volt, Jasper pedig Ronald, de végül úgy találta, hogy az előbbi nevek jobban illenek hozzájuk így átírta őket. A folytatások írása közben azonban többször is megesett, hogy Carolt vagy Ront írt, teljesen megzavarva ezzel néha a kiadót.

Karaktereinek nevét és tulajdonságát gyakran "kölcsönzi" valós, hozzá közel álló személyektől. Például a Burokban szereplő Melanie Stryder keresztnevét unokahúga után, míg vezetéknevét egy középiskolai ismerőse után választotta.

4. Eddigi munkássága

Alkonyat (Twilight) - 2005 Magyar kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Újhold (New Moon) - 2006 Magyar kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Napfogyatkozás (Eclipse) - 2007 (Magyarul kemény kötésben 2009 októberben jelenik meg) Magyar kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Pokoli báléjszakák (Prom nights from Hell) - 2007 (Rövid történetek, társírók: Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe, Lauren Myracle). Magyar kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Megjelenik: 2009 júniusa

A burok (The Host) - 2008 Magyar kiadó: Agave

Hajnalhasadás (Breaking Dawn) - 2008 (Magyarul keménykötésben 2010 februárban jelenik meg) Magyar kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

 

 
 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Március / 2020 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 97472
Hónap: 2010
Nap: 87